ontwerp

ontwerp

ontwerp s.nw. Voorlopige plan, beraming, konsep.
Uit Ndl. ontwerp (al Mnl.), ‘n afleiding van die ww. ontwerpen as vertaling van Latyn projectum ‘projek’. Latyn projectum is die onsydige vorm van projectus, die verlede dw. van projacere ‘vorentoe bereken, vorentoe gooi’, ‘n samestelling van pro ‘vorentoe’ en jacere ‘bereken, gooi’.

 

De plek van een gebouw, meubel of object staat centraal in het ontwerpproces van Roel Westerman; de lokale omstandigheden oefenen een grote invloed uit op zijn keuzes en inspiratie. De eigenheid van een plek, het materiaal en de lokale cultuur is het raster in alle basisvormen van zijn werk . Hiermee staan al zijn diverse ontwerpen niet op zichzelf, maar hebben ze een relatie met elkaar.

De materialen die hij gebruikt zijn bij voorkeur natuurlijk, prefab, multifunctioneel. Vaak ook materialen die ongebruikelijk voor hun oorspronkelijke functie worden toegepast. Met goed ontwikkelde prefab materialen kan hij individuele, karakteristieke en betaalbare producten creeeren om elke keer een oplossing en stijl te vinden die past bij de eigenheid en de specifieke situatie die ingevuld moet worden.

De betrokkenheid van de opdrachtgever een grote rol om tot een duurzaam en bijzonder ontwerp te komen die een basis nastreeft die kan meegroeien met de tijd, mensen,  plek en de omgeving.